OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Stopp deportasjonene fra Finnmark

– Regjeringa må umiddelbart stanse deportasjonene av asylsøkere som ikke har gyldig eller varig oppholdstillatelse i Russland, og sikre at disse får realitetsbehandlet asylsøknadene sine i Norge, partisekretær i Rødt, Mari Eifring.

Situasjonen på Storskog i Finnmark er kaotisk, asylsøkernes sak behandles ikke og de har ingen reell ankemulighet. Både lokale, nasjonale og internasjonale aktører varsler nå om at Norge med stor sannsynlighet bryter internasjonale konvensjoner og menneskerettigheter. Rødt mener politikken norske myndigheter fører er skremmende.

– Ansvarsfraskrivelsen overfor sårbare mennesker er uholdbar, og regjeringa er nødt til å snu. Mennesker sendes til Russland uten at vi vet om de vil få behandlet søknadene sine på en forsvarlig måte.Norge har fått klar beskjed av FN. I en tid med flyktningekrise er det viktig at vi hegner om FN og de internasjonale menneskerettighetene, sier Eifring.

Flere aktivister har de siste dagene blitt pågrepet etter å ha forsøkt å hjelpe asylsøkere å rømme fra utsendingene.

– Vi støtter aktivistene som har utført disse aksjonene. Situasjonen er så kritisk at sivil ulydighet for å trenere utsendingene er både legitimt og nødvendig. Vi oppfordrer derfor alle som har mulighet til å utøve sivil ulydighet for å hindre eller forsinke urettferdige utsendinger til å gjøre det, sier Eifring.

Over hele landet engasjerer folk seg for å få stoppet situasjonen.

– Vi oppfordrer også alle til å delta på markeringer 27. januar og til å organisere markeringer der det ikke allerede er planlagt. Sammen kan vi skape nok politisk press til å snu den umenneskelige deportasjonspolitikken som nå føres, sier Eifring.

Det er startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe de arresterte aktivistene med å betale bøtene sine.

Bidrag kan settes inn på innsamlingsaksjonens kontonummer: 4750 39 86 775.

Du kan også signere opprop mot deportasjonene.

Vil du hjelpe Rødt i kampen for en mer human asylpolitikk?
Bli medlem her.
Gi oss en gave her.